Оплата за харчування в ДНЗ № 286 з 01.01.2018 р.

 1.     Вартість щоденного меню:

 

 

Період

01.01.2018-31.05.2018 та 01.09.2018-31.12.2018

01.06.2018-31.08.2018

Ясла

25 грн. 47 коп.

28 грн. 02 коп.

Дитячий садок

38 грн. 37 коп.

42 грн. 21 коп.

 

2.     Батьки вносять плату у розмірі 60 % від вартості харчування дитини в день:

 

 

Період

01.01.2018-31.05.2018 та 01.09.2018-31.12.2018

01.06.2018-31.08.2018

Ясла

15 грн. 28 коп.

16 грн. 81 коп.

Дитячий садок

23 грн. 02 коп.

25 грн. 32 коп.

 

3.  Плата за харчування дітей вноситься не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата, до каси «ЗапоріжЗв’язокСервіс», у разі не внесення плати в установлені строки ці суми стягуються в порядку, визначеному законодавством.

 

4.     На 50 % від оплати за харчування звільняються діти з багатодітних сімей.

 

5.     Батьки сплачують лише за дні відвідування дитиною ДНЗ.

 

6.     Оплата, що була здійснена в останні 3 дні поточного місяця не враховується, та встановлюється борг за харчування.

 

7. У разі несплати батьками за харчування дитини протягом двох місяців, адміністрація ДНЗ зобов’язана не менш, як за 10 календарних днів письмово повідомити батьків, або осіб, які їх замінюють про відрахування дитини з ДНЗ.

 

Підстава:

  • Рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 17.11.2017 р. № 736 «Про затвердження переліку категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування дітей у комунальних закладах освіти м. Запоріжжя у 2018 році»;
  • Наказ Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 18.12.2017 р. № 625р «Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти м. Запоріжжя у 2018 році».

 


Організація харчування в дошкільному навчальному закладі в 2016-2017 н.р.


І ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ НА ХАРЧОБЛОЦІ

  1. Вихованці ДНЗ № 286 отримують триразове харчування.
  2. Обсяг їжі й вихід страв суворо відповідають віку дитини.
  3. Харчування в ДНЗ № 286 здійснюється відповідно до орієнтовного перспективного 10-деного меню, розробленого на основі фізіологічних потреб у харчових речовинах і норм харчування дітей дошкільного віку, узгодженого в районні СЕС і затвердженого завідувачем ДНЗ №286.
  4. На основі орієнтовного 10-денного меню щодня, на наступний день складають меню-вимогу і затверджують завідувачем ДНЗ № 286.
  5. Приготування страв здійснюють суворо за затвердженою картотекою страв ДНЗ № 286.
  6. Відповідальність за організацію харчування дітей у дитячому садку покладено на старшу медичну сестру Александрович Н.В. згідно з посадовими обов'язками.
  7. Прийом їжі проводять відповідно до графіку, затвердженого завідувачем ДНЗ № 286.
  8. Меню-вимогу підписує шеф-кухар, який приймає продукти, комірник, який видає продукти, старша медична сестра.
  9. Меню-вимогу завідувач затверджує, напередодні дня, зазначеного в меню. 
  10. Меню-вимога – є основним документом для приготування їжі на харчоблоці.
  11. Вносити зміни в затверджену меню-розкладку, без узгодження із завідувачем ДНЗ № 286, заборонено.
  12. За потреби внесення зміни в меню (несвоєчасне завезення продуктів, недоброякісність продукту) старша медична сестра Александрович Н.В. складає пояснювальну записку із зазначенням причини, в меню-вимогу вносять зміни і завіряють підписом завідувача. Виправлення в меню-вимоги не допускаються.
  13. Старша медична сестра контролює якість отриманих від постачальника продуктів з веденням журналу встановленої форми: веде щодня накопичувальну відомість з виконання натуральних норм харчування дітей;  аналізує виконання натуральних норм харчування подекадно, за потреби, з подальшою корекцією;  аналізує щомісяця якісний склад харчування дітей, обчислює хімічний склад і калорійність спожитих продуктів; веде щодня бракераж готової продукції харчоблоку з відповідним записом у журналі встановленої форми.
  14. Щодня батьків інформують про асортимент харчування дитини, вивішуючи меню на роздачі, у прийомних груп, із зазначенням повного найменування страв, їх виходу. Меню завіряє завідувач ДНЗ № 286.
  15. Щодня старша медична сестра Александрович Н.В. веде облік харчування дітей із занесенням даних у Журнал відвідування дітей.
  16. Медична сестра присутня під час закладки основних продуктів у котел і перевіряє страви на виході. .
  17. Обсяг приготовленої їжі відповідає кількості дітей та обсягу разових порцій. 
  18. Видають готову їжу дітям тільки з дозволу старшої медичної сестри, після зняття нею проби і записування в журналі бракеражу результатів оцінювання готових страв. При цьому в журналі зазначено результат проби кожної страви.
  19. Працівникам харчоблоку, відповідальним за організацію харчування в ДНЗ № 286 –  кухарям, комірникові: дозволяється працювати тільки за затвердженою і правильно оформленою меню-вимогою; за своєчасність доставки продуктів, точність ваги, кількість і асортимент одержуваних продуктів відповідають комірник ДНЗ № 286 і представник постачальника; виявлені неякісні продукти, їх непостачання або недостачу оформлює актом, призначена завідувачем комісія з працівників ДНЗ № 286 і представник постачальника; отримання продуктів у комору, їх відповідне зберігання і видавання здійснює комірник; видавання продуктів зі складу в харчоблок робиться відповідно до затвердженої завідувачем меню-вимоги не пізніше ніж о 15:00 попереднього дня, зазначеній у ньому.
  20. Комірник щомісяця проводить перевірку залишків продуктів харчування з бухгалтером відділу освіти.
  21. На харчоблоці мають: інструкції з охорони праці та техніки безпеки, посадові інструкції, інструкції з дотримання санітарно-протиепідемічного режиму; картотеку технологій приготування страв; графік закладки продуктів; графік видавання готових страв; контрольну страву; добову пробу всіх приготовлених страв в обсязі порції за 48 годин; виміряними посуд із зазначенням обсягів; медичну аптечку.
  22. Працівникам харчоблоку заборонено роздягатися і зберігати особисті речі на робочому місці.
  23. Кухарі суворо дотримуються технології приготування страв, закладки необхідних продуктів здійснюють за затвердженим керівником графіком: 
05:30 молоко на молочну кашу, каша на сніданок;
07:30 – 08:20 розробка м'яса, масло в кашу, цукор для сніданку;
08:30 – 09:10 готується фарш для II страви;
09:00 тісто для випічки, каша та картопля на обід, сушка або фрукти для компоту;
09:30 – 10:30 жарка котлет та тюфтелей;
10:30 продукти в І страву;
10:30 – 11:00 котлети та тюфтельки пропарюються в духовій шафі;
11:00 масло для другої страви, цукор у третю страву;
13:00 продукти для полуденка 

ІІ ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ГРУПАХ

  1. Робота з організації харчування дітей у групах здійснюється під керівництвом вихователя: створення безпечних умов під час підготовки і прийому їжі; формування культурно-гігієнічних навичок під час прийому їжі дітьми.
  2. Отримання їжі на групу здійснюється суворо за графіком, затвердженим завідувачем ДНЗ №286.
  3. Залучати дітей до отримання їжі з харчоблоку категорично заборонено.
  4. Перед роздаванням їжі дітям помічник вихователя виконує наступне: готує столи відповідно до санітарно-гігієнічних вимог; ретельно вимиває руки; надягає спеціальний одяг для отримання та роздавання їжі; провітрює приміщення; сервірує столи відповідно до прийому їжі.
  5. З метою формування трудових навичок і виховання самостійності під час чергування по їдальні вихователь поєднує роботу чергових і кожної дитини (наприклад, серветниці збирають чергові, а тарілки за собою прибирають діти).
  6. Під час роздавання їжі категорично заборонено перебування дітей поблизу столів.
  7. Подавання страв і прийом їжі в обід здійснюють так: під час сервірування столів на столи ставлять хлібні тарілки з хлібом; розливають третю страву; у салатниці згідно з меню розкладають салат (порційні овочі); подають першу страву; діти сідають за столи; діти розпочинають прийом першої страви; після завершення помічник вихователя прибирає зі столів тарілки; подають другу страву; прийом їжі завершується прийомом третьої страви.
  8. У групах раннього віку дітей, у яких не сформовані навички самостійного прийому їжі, догодовують.

ІІІ ПОРЯДОК УРАХУВАННЯ ХАРЧУВАННЯ, НАДХОДЖЕННЯ І КОНТРОЛЮ ГРОШОВИХ КОШТІВ НА ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

  1. До початку навчального року завідувачем ДНЗ № 286 видано наказ про призначення відповідального за харчування – старша медична сестра Александрович Н.В. та визначено її функціональні обов'язки.
  2. Відповідальна за харчування здійснює облік харчуються дітей у Журналі відвідування дітей, що прошнурований, пронумерований, скріплений печаткою та підписом завідувача.
  3. Щодня старша медична сестра складає меню-розкладку на наступний день. Меню складають на підставі списків присутніх дітей, які щодня, з 8:00 до 9:00 ранку, подають педагоги.  
  4. На наступний день, о 08:00 вихователі подають відомості про фактичну присутність вихованців у групах відповідальному (старшій медичній сестрі), яка оформляє заявку і передає її на харчоблок.
  5. У разі зменшення чисельності дітей, якщо закладка продуктів для приготування сніданку відбулася, порції відпускаються іншим дітям, як додаткове харчування, здебільшого дітям старшого дошкільного і молодшого дошкільного віку у вигляді збільшення норми страви. 
  6. З подальшим прийомом їжі (обід, полуденок) дітей, відсутніх у закладі, знімають з харчування, а продукти, що залишилися незатребуваними, повертають до комори за актом.
  7. Повернути можна такі продукти: яйце, консервація (овочева, фруктова) згущене молоко, кондитерські вироби, масло вершкове, молоко сухе, олію, цукор, крупи, макарони, фрукти, овочі.
  8. Облік продуктів ведуть у накопичувальній відомості. Записи у відомості здійснюють на підставі первинних документів у кількісному і сумовому вираженні. Наприкінці місяця у відомості підбивають підсумки.
  9. Нараховується оплата за харчування бухгалтерією відділу освіти на підставі табелів відвідуваності, що заповнюють вихователі груп. Кількість днів за табелями відвідуваності суворо відповідає кількості дітей, які перебувають на харчуванні в меню-вимозі. Бухгалтерія, звіряючи дані, здійснює контроль раціонального витрачання бюджетних коштів.